Verslag van Dag van IE en Internet 2012

Gisteren heb ik zowaar aan de juridische cursus Dag van IE en Internet 2012 deelgenomen. Ik moet bekennen dat ik bij mijn aanmelding niet het idee had dat ik me inschreef voor een cursus. Ik had meer het idee dat het een soort congres cq themadag betrof. Misschien had ik beter moeten lezen. Ik liep in ieder geval tegen onderstaande tekst aan:

De Dag van IE en Internet besteedt aandacht aan actuele juridische vraagstukken. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere: bescherming van content online (auteursrecht), bescherming van onderscheidingstekens (merkenrecht), bescherming van uitingen online (privacy en vrijheid van meningsuiting) en handhaving van bestaande IE-rechten.


De sprekers waren Arnout Groen (advocaat bij Hofhuis Alkema Groen), Kamiel Koelman (advocaat bij Van Diepen van der Kroef), Jens van den Brink (advocaat bij Kennedy Van der Laan) en Bastiaan van Ramshorst (hoofd juridische zaken bij Stichting Brein).

Via een collega van Kamiel Koelman weet ik dat hij onze zaak tegen Stichting Brein volgt. Jens van den Brink (@JensvandenBrink) en ik volgen elkaar al een tijdje op Twitter en Bastiaan van Ramshorst ken ik van de gesprekken die ik met Stichting Brein heb gevoerd. Kortom, het leek me interessant om deze dag bij te gaan wonen.

Ik had niet verwacht dat ik de enige internet deskundige zou zijn, maar ter plekke bleek toch dat men meer op het IE gedeelte was afkomen dan het Internet gedeelte. Ik geloof oprecht dat ik de enige niet-jurist was onder de aanwezigen. Ik vind dat ik me onder al dat juridisch geweld toch aardig staande heb weten te houden. Alleen toen Kamiel Koelman over sub a, b, c en d van het merkenrecht begon – waarbij sub d niet in de EU, maar alleen in Nederland van toepassing blijkt te zijn – moest ik toch echt afhaken. Toch was veel van wat hij vertelde (Google Adwords, Ebay, Marktplaats, E-commerce richtlijn) mij niet vreemd.

Bij de presentatie van Arnout Groen heb ik één en ander geleerd over Databankenrecht en wat de Jaap-regel inhoudt. De Jaap-regel schijnt een algemeen geaccepteerde regel te zijn die zegt dat een citaat maximaal 155 tekens mag bevatten. Goed om te weten!

Jens van den Brink had op Twitter al aangekondigd dat hij veel filmpjes zou gaan laten zien over in water duwende individuen. Dus ging ik er maar eens goed voor zitten. Jens gaf inderdaad een zeer vermakelijke presentatie over de vaak moeilijke afweging tussen privacy en vrijheid van meningsuiting.

Tot slot het woord aan Bastiaan van Ramshorst van Stiching Brein over het onderwerp Handhaving. Dankzij Stichting Brein ben ik nu eigenaar van een bedrijf dat geen activiteiten meer verricht. In het vooraf verspreide cursusmateriaal werd ons vonnis uiteraard ook vermeld (kijk voor meer informatie over deze rechtszaak op mijn News-Service.com pagina). Ik was dus wel nieuwsgierig of hier verder nog aandacht aan zou worden besteed. Dat bleek niet het geval.

Opvallend vond ik het pleidooi (want zo vatte ik het toch echt op) dat Marktplaats maar een keywordfilter moest gaan gebruiken en bijvoorbeeld het keyword “namaak” maar moest gaan blokkeren. Hij had op Marktplaats gezocht op dit woord en kwam tot de conclusie dat “namaak” toch meestal wordt gebruikt om namaak artikelen aan te prijzen. Dat teksten als “geen namaak” of “namaak bont” dan ook zouden worden geblokkeerd werd niet als een onoverkomelijk bezwaar gezien. Ik vond zijn verhaal bijzonder eenzijdig (ik geef toe dat ik misschien niet geheel objectief ben). Gelukkig erkende hij dit zelf echter ook, door te stellen dat we het hem maar niet kwalijk moesten nemen dat hij consequent vanuit de positie van de rechthebbenden sprak. Dat zullen we dan ook maar niet doen.

Al met al toch wel aangename en nuttig besteedde dag. Zou ik hieraan kunnen wennen?

3 gedachten over “Verslag van Dag van IE en Internet 2012”

  1. Pingback: Blokkeren en Censuur op Internet » Mijn Blog

Geef een reactie