Over Patrick

Welkom op mijn blog over internetvrijheid! Mijn naam is Patrick Schreurs (1971). Op deze pagina vertel ik je graag iets over mijzelf.

Tijdens mijn studie HBO Informatica aan de Hogeschool van Amsterdam (afgestudeerd in de richting Telematica in 1995) ben ik met het internet in aanraking gekomen. Sindsdien draag ik het internet een warm hart toe en wist ik dat ik iets met internet wilde gaan doen.

Ik kwam tijdens mijn studie in aanraking met een klein Amsterdams eenmansbedrijf, Support Net, dat net de eerste stappen had gezet om een internet provider (ISP) te worden. Dat sprak mij zeer aan en daarom heb ik mijn plannen om na mijn studie een Master opleiding in Engeland te gaan volgen geannuleerd. Support Net leverde technologie en producten aan de eerste Nederlandse commerciële internet providers, zoals Hack-tic (wat later XS4ALL werd) en NLnet (wat later UUNET werd, daarna Worldcom en nu Verizon). Support Net bediende ook andere grote klanten, zoals een publieke omroep (de TROS) en andere internet providers (waaronder Multikabel dat nu onderdeel uitmaakt van Ziggo). Binnen Support Net kreeg ik de kans om mezelf te ontwikkelen als internet expert en als ondernemer.

In 1998 begon Support Net met het verkopen van toegang tot het discussieplatform Usenet onder de naam News-Service.com (website). In 2004 werden deze activiteiten ondergebracht in News-Service Europe B.V. Vijf jaar later werd News-Service.com gedagvaard door piraterij-bestrijder Stichting BREIN. Zodoende kwam ik in aanraking met de juridische kant van het internet en werd mijn toch al aanwezige interesse voor het recht opnieuw geprikkeld.

In september 2012, nadat we tegen alle verwachtingen in de rechtszaak verloren en News-Service.com haar activiteiten inmiddels had gestaakt, ben ik een studie rechten begonnen. De rechtszaak heeft mijn interesse gewekt voor de juridische vraagstukken waarmee de maatschappij wordt geconfronteerd door de komst van het internet. Bij vraagstukken als netneutraliteit, privacy, vrijheid van meningsuiting en auteursrecht moet worden gezocht naar een balans, waarbij rekening wordt gehouden met de belangen van alle betrokken partijen. Daarbij moet wat mij betreft vooral gekeken worden naar de toekomst en moet men niet vast blijven houden aan oude (verdien) modellen. Een dergelijk “vrij en open internet” is mijn ideaalbeeld.

Naast mijn studie houd ik mij bezig met het hoger beroep, want we laten het er niet bij zitten. Via internet houd ik mezelf op de hoogte van zowel technische als juridische ontwikkelingen. En zo nu en dan schrijf ik een stukje voor mijn blog. Het uiteindelijk doel van mijn studie is om mijn technische (internet) kennis te combineren met mijn juridische kennis, bijvoorbeeld bij een juridisch adviesbureau, advocatenkantoor of een groot internet bedrijf. Ik zou graag mijn steentje willen blijven bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het internet.

De status van mijn studie rechten houd ik bij op mijn studie pagina. Meer informatie over de op- en ondergang van mijn bedrijf, Usenet provider News-Service.com, is te vinden op mijn News-Service.com pagina. Bekijk ook mijn Linkedin profiel of volg mij op twitter.

Heb je een vraag, opmerking of tip? Of wil je mijn CV ontvangen of met mij in contact komen? Stuur me dan een berichtje of een tweet naar @patschreurs.

Blog van internetexpert Patrick Schreurs over internetrecht, zijn studie Informatierecht en zijn rechtszaak tegen Stichting BREIN.