Mr. P. Schreurs?

Hè hè.. de kogel is eindelijk door de kerk: Ik ga rechten studeren! Afgelopen vrijdag heb ik me ingeschreven voor de Bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Open Universiteit.

Voorgeschiedenis
Vroeger twijfelde ik al of ik rechten wilde gaan leren of informatica. Uiteindelijk heb ik voor informatica gekozen en ben ik Hogere Informatica gaan doen aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik koos voor de specialisatie Telematica en in 1995 behaalde ik mijn diploma. Ik was inmiddels al aan het werk bij een kleine Amsterdamse internet provider.

Bijna 15 jaar later kwam het recht weer om de hoek kijken. Ik was Inmiddels directeur/eigenaar van Usenet provider News-Service.com (News-Service Europe B.V.). Mijn bedrijf werd in 2009 door Stichting Brein, de Nederlandse belangenbehartiger van de entertainment industrie, gedagvaard. Je kent ze vast wel van die vervelende filmpjes die je niet kunt overslaan als je een DVD of Blu-ray wilt gaan kijken.

Stichting Brein is van mening dat News-Service.com inbreuk maakt op auteursrechten door Usenet gebruikers in staat te stellen om berichten met elkaar te laten uitwisselen welke auteursrechtelijk beschermde werken kunnen bevatten. News-Service.com is van mening dat zij niet aansprakelijk gesteld kan worden voor de inhoud van de berichten die Usenet gebruikers met elkaar uitwisselen. De rechtbank deelde deze mening echter niet en eind 2011 werd News-Service.com gedwongen om haar activiteiten te staken. Het hoger beroep loopt nog. Zie mijn News-Service.com pagina voor meer details over deze rechtszaak.

Door deze onverwachtse confrontatie met het recht, werd toch mijn interesse weer gewekt. En toen mijn bedrijf werd gedwongen om haar activiteiten te staken, werd ik gedwongen om iets anders te gaan doen. Het was dus nu of nooit als ik iets met rechten wilde gaan doen. Lang heb ik getwijfeld, want inmiddels heb ik wel een gezinnetje en hoop ik weer een leuke en uitdagende baan te vinden. Bovendien is de duur van een studie rechten in deeltijd erg lang en kan ik niet overzien hoe mijn wereld er over een jaar of acht uitziet. Afgelopen vrijdag, op de valreep voor het nieuwe studiejaar, heb ik toch de knoop maar doorgehakt en mijzelf ingeschreven.

Collegegeld
Ik had in mijn hoofd dat als ik zou besluiten om te beginnen aan een rechtenstudie, dat ik deze zou gaan doen aan de Universiteit van Amsterdam. Ik heb een aantal redenen waarom deze universiteit mijn voorkeur genoot. Na maanden lang te hebben geprobeerd om een afspraak met een studieadviseur te maken, had ik afgelopen week eindelijk een gesprek. Toen het onderwerp collegegeld werd besproken, bleek dat het collegegeld voor studenten die na 1991 een HBO/bachelor succesvol hadden afgerond maar liefst 6 keer hoger zou zijn! Als ik mijn diploma niet zou hebben gehaald zou het collegegeld heel veel lager zijn.

Ik begrijp niet hoe de Nederlandse politiek de kenniseconomie wil bevorderen door mensen die een eerste studie succesvol hebben afgerond te beboeten als ze een tweede studie willen gaan doen. Ook bij de Open Universiteit betaal je voor het feit dat je eerder succesvol een HBO diploma hebt afgerond, maar hier is deze verhoging slechts 20%. Om deze en andere redenen heb ik uiteindelijk toch gekozen voor de Open Universiteit.

Mijn doel is om uiteindelijk de master Informatierecht te gaan volgen. Maar om tot deze master te worden toegelaten moet ik wel eerst een universitaire bachelor rechten op zak hebben. Of ik dit doel ook ook echt ga halen weet ik niet, maar de eerste stap is in ieder geval gezet. Ik ga nu eerst proberen om de propedeuse te halen. Over een paar weken begin ik met de Basiscursus recht.

UPDATE 27 augustus 2012: Het blijkt dat er een rechtszaak loopt tegen een aantal universiteiten (waaronder de Universiteit van Amsterdam) vanwege de te hoge tarieven voor tweede studies. Meer info op de website van Stichting Collectieve Actie Universiteiten.

7 gedachten over “Mr. P. Schreurs?”

  1. WAUW! Een grote stap zoals je zegt. Maar aan de andere kant ben je volgens mij al deskundige op dit vlak. De Bachelor moet een makkie zijn voor je. Succes

Geef een reactie