Mag je tweedehands muziekbestanden verkopen?

Een gekochte CD mag je tweedehands verkopen bijvoorbeeld door gebruik te maken van de diensten van Marktplaats of Bol.com. Maar wat gebeurt er als je deze CD online hebt gekocht, bijvoorbeeld bij iTunes? Dan mag je deze CD toch zeker wel als tweedehands muziekbestanden verkopen?

Over deze vraag gaat een nieuwe rechtszaak in de Verenigde Staten. Een beginnend Amerikaans bedrijf dat ReDigi heet, biedt een platform aan voor de handel in tweedehands muziekbestanden. Om te voorkomen dat het platform kan worden gebruikt voor de handel in illegale kopieën van muziekbestanden heeft het bedrijf een aantal maatregelen genomen.

Ten eerst controleert ReDigi of de aangeboden muziekbestanden op legale wijze zijn aangeschaft. Vervolgens is het natuurlijk cruciaal dat de verkoper niet meer kan beschikken over de muziekbestanden als deze eenmaal zijn verkocht. Daarom zorgt de software van ReDigi ervoor dat de bronbestanden worden gewist zodra de bestanden voor verkoop worden aangeboden. Op deze wijze wordt er niet een kopie van een muziekbestand verkocht, maar wordt het bestand overgedragen, aldus de Help & Support pagina van ReDigi:

When someone buys it, the song and its corresponding license is transferred to the buyer, who then becomes its new owner. This is called a Atomic Transaction. No copies are made during this process.

Platenmaatschappij EMI is het niet eens met deze uitleg en heeft ReDigi voor de rechter gedaagd. Volgens EMI is de handelwijze ven ReDigi onrechtmatig omdat niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat de verkoper na de verkoop niet meer zelf over de bestanden kan beschikken. EMI eist een schadevergoeding van 150.000 dollar voor elk muziekbestand dat ReDigi aanbiedt.

Toen ik dit onderwerp voor het eerst las op nu.nl, was ik van mening dat de rechter de handelswijze van ReDigi wel zou moeten verbieden, omdat als het bronbestand niet wordt gewist dit de illegale handel in kopieën van muziekbestanden mogelijk maakt. Er zeker van zijn dat het bronbestand daadwerkelijk wordt gewist is onmogelijk. Dus, nice try, streep erdoor en verder.

Maar uit het bericht op Tweakers bleek dat ReDigi haar zorgplicht toch wel serieus neemt en veel maatregelen neemt om misbruik te voorkomen. Zo wordt het bronbestand niet alleen eenmalig verwijderd, maar wordt er continue gecontroleerd of het verkochte muziekbestand niet toch plotseling weer verschijnt. Het ReDigi-account wordt geblokkeerd indien een muziekbestand niet kan worden verwijderd, aldus ReDigi in een artikel van de BBC.

Onder het ook door de muziekindustrie gehanteerde motto wat offline geldt, geldt ook online, zou de verkoop van tweedehands muziekbestanden mogelijk moeten zijn. Indien de rechter anders beslist, zou dit een waardevermindering betekenen voor online aangeboden muziek. Deze muziek kan namelijk niet tweedehands worden verkocht, terwijl diezelfde muziek op een drager wel tweedehands kan worden verkocht.

In Europa oordeelde de hoogste Europese rechtbank onlangs dat online verkregen software wél mag worden doorverkocht. Belangrijke voorwaarde is dat de verkoper de bestanden van zijn eigen systeem verwijderd. Zou een Europese rechter in het geval van muziekbestanden zich hierbij aansluiten?

De rechter kan het in deze zaak niet goed doen. ReDigi in het gelijk stellen betekent mijns inziens dat het platform van ReDigi op grote schaal kan worden misbruikt voor de illegale handel in muziekbestanden. Als EMI in het gelijk wordt gesteld, betekent dit dat in tegenstelling tot muziek op een drager, online aangeschafte muziek niet verhandelbaar is, wat een waardevermindering voor online muziek tot gevolg zou hebben. Bovendien ontstaat in Europa de situatie dat online aangeschafte software wél mag worden verhandeld, maar online aangeschafte muziek niet.

Ook op Twitter bleken de meningen uiteen te lopen:

Ik vermoed dat de rechter wel een argument zal vinden om EMI in het gelijk te stellen, bijvoorbeeld door het verkochte muziekbestand toch als een onrechtmatige kopie te beschouwen. ReDigi kan niet garanderen dat de verkoper na de verkoop niet meer over de verkochte muziekbestanden beschikt. Mocht het bronbestand niet worden verwijderd, kan je je nog afvragen of dit wel aan ReDigi verwijtbaar is, nu zij aan haar zorgplicht lijkt te voldoen door alles te doen wat in haar macht ligt om misbruik te voorkomen. Daarom ben ik het bij voorbaat al met de rechter oneens, en ben ik van mening dat de tweedehands handel in muziekbestanden mogelijk moet zijn, dat ReDigi aan haar zorgplicht heeft voldaan en dat de rechter ReDigi in het gelijk zou moeten stellen. Ik ben benieuwd naar de uitspraak.

2 gedachten over “Mag je tweedehands muziekbestanden verkopen?”

  1. Ik sluit me aan bij Wouter en denk ook dat ReDigi zich hier netjes aan hun zorgplicht houdt. Typisch weer strenge, ouderwetse en matige handhaving van EMI.

  2. Hele leuke casus, ligt een beetje op dezelfde lijn als de kwestie “erven van digitale muziekcollectie” ik ben heel benieuwd naar de uitspraak! Maar ik ben vooral ook heel benieuwd hoe ReDigi wil kunnen garanderen dat de verkoper niet meer over de bestanden kan beschikken, dit lijkt mij namelijk onmogelijk en alleen daarom hoop ik al dat ReDigi in het gelijk gesteld wordt zodat we kunnen zien of dit project kans van slagen heeft.

Geef een reactie