Brein versus Usenet: Het pleidooi

300px-Usenet_Big_NineGisteren was het dan zover. Het was eindelijk tijd voor het (voorlopige) sluitstuk van 5 jaar (!) procederen tegen Stichting Brein. Tijd voor het pleidooi in hoger beroep in de rechtszaak tegen Usenet (Nieuwsgroepen), aangespannen door Stichting Brein. Samen met onze advocaten van Bureau Brandeis hadden we ons erg goed voorbereid. We waren er helemaal klaar voor. We hadden een plan, we hadden een pleitnota, we hadden vertrouwen in onszelf en we hadden de beste pleiter van het land.

De zitting vond plaats in het prachtige nieuwe Paleis van Justitie, dat gevestigd is op het Amsterdamse schiereiland IJdock. Even na 10 uur begon de zitting en om half 3 vond de voorzitter het wel genoeg geweest. Er werd slechts één keer een kwartier geschorst.

Brein komt standaard met een man of 10 naar dit soort zittingen, maar dit keer hadden wij ook de nodige supporters meegenomen. Ik voelde me door hun aanwezigheid toch wel gesteund. Het was niet een grote zittingszaal, maar hij was wel goed gevuld. Ook de vele succeswensen via WhatsApp en Facebook deden me goed. Het is toch een erg spannende aangelegenheid.

De vraag die het Hof moet beantwoorden is deze: Kan een Usenet provider – die gebruikers in staat stelt om berichten op het Usenet te plaatsen en te lezen – aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van die berichten of wordt zij hiervoor gevrijwaard door artikel 6:196c BW? Dit op een Europese richtlijn gebaseerde artikel zorgt er simpel gezegd voor dat tussenpersonen op het internet (zoals internet en hosting providers) niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de content die door gebruikers wordt geplaatst.

Naar mijn gevoel is de zitting goed verlopen. Ik denk wat wij ons standpunt op kordate en overzichtelijke wijze hebben gebracht. Iets wat niet eenvoudig is in een complexe zaak waar veel (technische) details zijn besproken. Het was fijn te kunnen constateren dat het Hof zich goed had voorbereid. Dat bleek met name uit een aantal rake vragen die zij stelde.

De strijd is voor nu gestreden. Het is uit onze handen. We hebben er geen invloed meer op. We kunnen nu alleen nog maar de beslissing van het Hof afwachten. De voorzitter van het Hof gaf aan op 29 april 2014 uitspraak te willen doen, maar voegde daar onmiddellijk aan toe dat gezien de complexiteit van de zaak het zeer waarschijnlijk later zal gaan worden. Ik verwacht de uitspraak niet voor 10 juni 2014.

Vandaag doe ik het een dagje rustig aan en morgen ga ik weer aan de slag. Dat moet ook wel, want volgende week staat alweer een nieuwe zaak op de rol. Dan is het namelijk tijd voor mijn laatste tentamen van de propedeuse, Rechtsfilosofie. Daarna moet ik nog twee opdrachten van het vak Juridische vaardigheden maken om mijn propedeuse (status) af te kunnen ronden.


Reacties

Brein versus Usenet: Het pleidooi — 3 reacties

  1. Pingback: Studievoortgang: Burgerlijk procesrecht - patschreurs.nl

Geef een reactie